Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Χίπστερο-σάτιρα

 
Το γεγονός πως σατιρίζεται ευρέως με γελοιογραφίες και καρικατούρες τα τελευταία χρόνια το κίνημα του "Χιπστερισμού", μιας και εν τέλει έχω καταλήξει πως στιλιστικά τουλάχιστον τείνει να γίνει τάση, ανεξάρτητα από τις όποιες κοινωνικές προεκτάσεις (δες την πρώτη ανάρτηση του ιστότοπου), ενισχύει την άποψη πως ο hipster προκαλεί ακόμα, παρά το ότι πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για το θάνατο του...
 
 

Το διαδίκτυο βρίθει κυριολεκτικά από εικόνες σκιτσογράφων που παρουσιάζουν, όπως κάθε σωστό σατιρικό σκίτσο οφείλει, μεγεθυμένα και παραμορφωμένα τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου χίπστερ.
 
 
 
 
Εμμονικός με συγκεκριμένες μανιέρες και συμπεριφορές, νάρκισσος, σνομπ, είρων, "δήθεν" κουλτουριάρης, ρετρομοντέρνος με ύφος μπλαζέ κι απόμακρο, ο χίπστερ στις γελοιογραφίες αυτές αποτυπώνει όχι μόνο τον τρόπο που η κοινωνία  μας τον βλέπει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συχνά ο ίδιος προβάλλει μέσα από τα μάτια των άλλων την εικόνα του.
 
 

 
 
 
Από τα μολύβια των σκιτσογράφων δε γλίτωσαν γνωστά καρτούν όπως ο Μίκυ Μάους, ο Spiderman και τα πιο πρόσφατα Minions..
 
 
 
 
Η σάτιρα επιχειρεί τον εμπαιγμό κάποιας έννοιας ή προσώπου που ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι αξίζει τέτοια αντιμετώπιση με σκοπό συχνά τη βελτίωση του αντικειμένου. Το γεγονός πως η χίπστερ κουλτούρα έχει πέσει στα χέρια των γελοιογράφων ίσως να σημαίνει πως η κοινωνία αδυνατώντας να κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο το παρωδεί και περιμένει από τον ίδιο τον χίπστερ να αντιδράσει, να αποκαλυφθεί, να αλλάξει και εν τέλει συστημικά να αφομοιωθεί.
 
 
 

Δεν μπορώ να φανταστώ το μέγεθος του αντίκτυπου των σκίτσων αυτών στους μελλοντικούς μελετητές αλλά σίγουρα η δύναμη της εικόνας είναι διαχρονική και το μήνυμα της πολλές φορές πιο εύγλωττο από τις πένες μας...

Σε μια στιγμή αυτοσαρκασμού έκανα την  "χιπστερική" καρικατούρα μου...
 
 
 
  ÓΑλέξανδρος Κεφαλάς  2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου